Grupul de criterii B se referă la un principiu fundamental al ecoturismului, şi anume maximizarea beneficiilor sociale şi economice ale comunităţilor locale şi minimizarea impactului negativ generat de dezvoltarea destinaţiei. În practică, aceasta a fost o adevărată provocare pentru multe destinaţii turistice din Europa. Sunt propuse anumite criterii care au drept scop stimularea acțiunilor care să ducă la maximizarea beneficiilor comunităţii locale, care decurg din operaţiunile de ecoturism şi din afluxul de turişti în destinaţie. De exemplu, se recomandă sprijinirea iniţiativelor pentru dezvoltarea socială şi a infrastructurii, astfel încât să beneficieze atât comunitatea locală prin îmbunătăţirea standardului de viaţă, cât şi turiştii, care se vor bucura de un sejur confortabil, respectându-se în acelaşi timp măsurile impuse de planul de management şi regulamentul ariei naturale protejate, măsuri ce au ca scop menținerea valorilor naturale şi culturale.
În ceea ce priveşte economia locală, sunt necesare câteva iniţiative pentru a sprijini diversificarea economică şi creşterea ocupării forţei de muncă. Astfel de acţiuni includ angajarea localnicilor în activitățile de turism, oferind astfel oportunităţi de locuri de muncă pentru tinerii bine calificaţi şi şansa de a rămâne în comunităţile lor.
În afară de sprijinirea în mod direct a forţei de muncă locale, trebuie să se ofere întreprinzătorilor locali posibilitatea de a-şi vinde produsele tradiţionale şi/sau ecologice atestate/certificate, cu luarea în considerare a tradițiilor și meșteșugurilor subscrise arealului, conform legislației în vigoare.
De asemenea, criteriile acestui grup subliniază o altă necesitate: formarea la locul de muncă şi dezvoltarea personală. Acest lucru se poate realiza prin învăţare continuă şi stimularea angajaţilor pentru a dobândi competenţe noi.