Centre de vizitare

Atent planificate, aceste elemente speciale de infrastructură turistică pot avea un rol important atât pentru a aduce natura și cultura locului în mintea și sufletul vizitatorilor dar și pentru a genera un plus de dezvoltare locală.

Un centru de vizitare de succes depinde de:

• alegerea amplasamentului – trebuie să țină cont de fluxurile de vizitatori și de integrarea centrului în cadrul unei așezări;
  • definirea funcțiilor – acest tip de infrastructură turistică poate avea funcții multiple: informare și educare pentru vizitatori și localnici, administrativ pentru activitățile administratorului de arie protejată, spațiu social pentru diverse activități ale comunităților locale, economic prin veniturile localnicilor generate de serviciile oferite vizitatorilor în destinația din care face parte centrul, de alimentație, cazare etc.;
  • definirea temelor de interpretare – trebuie să se creeze și să se spună o poveste, care să proiecteze un mesaj coerent;
  • utilizarea celor mai adecvate tehnici de interpretare ce trebuie puse in concordanță cu bugetul, spațiul interior și exterior, tipul de vizitatori;
  • integrarea curții sau a altor elemente din apropiere în conceptul de interpretare al centrului de vizitare.

Proiectarea clădirii va trebui să țină cont de:

• identificarea metodelor verzi de construcție care ar putea fi utilizate;
  • orientarea clădirii în funcție de expunerea la soare și de contactul vizual cu subiectul de interpretat;
  • asigurarea de spațiu pentru toate funcțiile identificate, atât la interior, cât și la exterior;
  • evaluarea costurilor de întreținere;
  • tehnicile de interpretare ce vor fi utilizate.

STUDIU DE CAZ: Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani

• este amplasat pe principalul drum de acces în Masivul Călimani;
  • oferă o experiență de cel puțin o jumătate de zi pentru vizitatorii care îi calcă pragul;
  • reprezintă o atracție turistică importantă la nivelul destinației de ecoturism Țara Dornelor;
  • este rezultatul muncii de doi ani a unei echipe de 10 oameni: specialiști în ecoturism, specialiști în interpretare, arhitect, designer, fotograf și biologi;
  • este format din: o expoziție interioară, magazin cu suveniruri locale, galerie cu imagini vechi de la localnici, sală de proiecție filme, jocuri exterioare pentru copii și adulți, potecă tematică în curtea centrului, potecă tematică în tinovul Șaru Dornei.

DETALII