DESCRIERE
Expoziția inițială din centrul de vizitare a fost realizată în 2003, fiind unul din primele centre de vizitare amenajate în România. 20 de ani mai târziu, aceasta a fost refăcută integral de către Asociația de Ecoturism din România în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, în cadrul unui proiect finanțat de Fundația OMV Petrom. Refacerea acesteia a constat în regândirea funcționalității spațiilor pentru vizitatori, renovarea completă, inclusiv refacerea instalațiilor termice, sanitare și electrice, identificarea temelor și a subiectelor de interpretare și integrarea unei palete cât mai largi de tehnici de interpretare, de la simple panouri la instalații mecanice și high-tech.
Provocările echipei care a lucrat la conceptul de amenajare și interpretare au fost legate de compartimentarea clădirii, funcționalitatea spațiilor și a elementelor structurale, dar mai ales de crearea de atracții magnet care să transforme o expoziție despre aria protejată într-o atracție de neratat în destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului. Astfel, au fost identificate câteva idei de amenajare și tehnici de interpretare:
- transformarea coloanelor din hol într-o pădure cu coronament stilizat și iluminat ambiental;
- realizarea unei proiecții imersive pe un ecran de 70 de metri pătrați cu imagini spectaculoase din Parc;
- folosirea ochelarilor VR pe care rulează filme 360 cu imagini din perspectiva a patru animale reprezentative pentru aria protejată;
- amenajarea a două diorame spectaculoase, una deschisă, cu zimbri, iar cealaltă despre lemnul mort.
Noul centru de vizitare a fost inaugurat pe 31 mai 2024 și include doar prima etapă a expoziției interioare. Bugetul total pentru prima etapă a fost de 1.123.515,62 lei, TVA inclus.
Elementele centrale ale expoziției sunt zimbrul, emblematic pentru zonă, și pădurea, acestea fiind prezentate prin diorame, instalații high-tech și mecanice, o proiecție imersivă pe un perete de 70 de metri pătrați, dar și ochelari VR pentru vizualizări de tip 360 de grade. Expoziția mai conține un spațiu dedicat comunităților locale, care include o cronologie a evenimentelor din ultimii 8.000 de ani, transformând centrul într-un loc modern și captivant pentru iubitorii de natură și istorie.
De asemenea, în imediata vecinătate a centrului de vizitare au mai fost amenajate următoarele:
- extinderea punții mici din țarcul de aclimatizare a zimbrilor astfel încât parcurgerea acesteia să se poată realiza în circuit;
- loc de joacă pentru copii;
- potecă senzorială;
- traseu de vânătoare de comori.
În etapa următoare se vor finaliza instalațiile de interpretare, se va amenaja un magazin de suveniruri, se va renova și utila camera educațională și se vor face lucrări de reparații în exteriorul centrului de vizitare (refacerea teraselor și a aleilor).
CONTACT
Telefon: +40 233 206 002
E-mail: catanoius@yahoo.com
Website: www.vanatoripark.ro